antieke friese klokken - helden

antieke friese klok met sint joris en de draak

De gevaarlijke draak moet dood
Het verhaal van Joris en de Draak vindt plaats tijdens de middeleeuwen. Een draak terroriseert al jaren hetzelfde koninkrijk. Een keer per jaar eist het wezen een meisje om te verslinden, in ruil daarvoor laat hij het koninkrijk de rest van het jaar met rust. Om het zo eerlijk mogelijk te houden wie er moet gaat, houdt de koning elk jaar een loting. Uiteindelijk trekt hij de naam van zijn eigen dochter. De koningin weigert haar te laten gaan, en de koning looft een beloning uit aan degene die de draak kan doden. Uiteindelijk is het Joris die dat lukt.  

Verhalen en legendes
Legendes over draken zijn al heel erg oud. Zelfs toen het schrift pas net was uitgevonden, werden er al verhalen verteld over draken. Een van de bekendste verhalen komt uit de Griekse oudheid. In dit verhaal verslaat de held Perseus een zeedraak en redt daarmee prinses Andromeda, zie de klok hieronder.

Friese klok Sint Joris en de draak
Friese klok Sint Joris en de draak (3)
Friese klok Sint Joris en de draak (4)
Antieke Friese klok Perseus en Andromeda

Een antieke friese klok van jacob van looze te heerenveen, 1820

De Griekse legende van Perseus en Andromeda

Het bekende verhaal van Perseus, halfgod en zoon van de oppergod Zeus en de sterfelijke Danaë, die het hoofd van Medusa aan zijn broer beloofde. Deze missie was niet zonder gevaar, want iedereen die Medusa in de ogen kijkt, versteent voor eeuwig. Gelukkig liep alles volgens plan en slaagde Perseus in zijn missie. Met het hoofd van Medusa in een zak vloog hij  over zee. Plotseling zag Perseus wat onverwachts: daar hing, bungelend aan de kliffen, de prinses Andromeda. Haar moeder, Cassiopeia, had gezegd dat haar dochter mooier was dan de goden. De oppergod Zeus strafte deze hoogmoed door een zeemonster te sturen om de stad van Andromeda te verwoesten. Deze ramp kon alleen voorkomen worden door de prinses Andromeda te offeren aan de goden. Perseus stelt voor om Andromeda te redden, op voorwaarde dat hij met haar mag trouwen als het lukt.

Perseus en Andromeda Friese klok
Antieke Friese klok Perseus en Andromeda (4)
Antieke Friese klok Perseus en Andromeda (1)
vrouwe fortuna, een beetje geluk konden de zeevaarders wel gebruiken

De godin van het lot en het toeval, van zowel geluk als ongeluk, dat is Fortuna.
De godin van vruchtbaarheid is ze ook, Fortuna, de Romeinse godin, zij die over voor- en tegenspoed beslist.
Ze wordt vaak afgebeeld met vleugels en de cornucopeia (de hoorn des overvloeds), of een scheepsroer.
In de beeldende kunst vaak uitgebeeld als een naakte vrouw op een bol, die de instabiliteit van het geluk aangeeft. Met wapperende draperieën laat zij zich door de wisselvallige wind meevoeren.
En wie kent niet het spreekwoord: ‘Vrouwe Fortuna lacht u toe’?

Antieke Friese staartklok Vrouwe Fortuna (1)
Antieke Friese staartklok Vrouwe Fortuna (4)

antieke friese staartklok uit 1840, klokkenmaker niet bekend

Antieke Friese staartklok Vrouwe Fortuna (2)
Antieke Friese staartklok Vrouwe Fortuna (6)
Antieke Friese staartklok Vrouwe Fortuna (5)

We hopen dat u deze pagina leuk vond om te lezen en te bekijken. Wilt u meer informatie over antieke Friese klokken, klik dan op de pagina over geschiedenis, economie en handel, bijzondere klokken of religie.

Scroll naar boven