Antieke friese klokken - geschiedenis

Wilhelmina van pruisen - 1787 - Goejanverwellesluis

Een politieke prent
Op deze bijzondere antieke Friese klok wordt het verhaal over Wilhelmina van Pruisen verteld in prachtige afbeeldingen. De politieke prent die in 1787 circuleerde is ook uitgebeeld op deze klok.

Goejanverwellesluis
De aanhouding bij Goejanverwellesluis is een gebeurtenis die plaatsvond op 28 juni 1787. Dit gebeurde op het hoogtepunt van de strijd tussen de Patriotten en Orangisten. Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, was op die dag op weg naar Den Haag om de Staten van Holland te bewegen haar verdreven echtgenoot naar Den Haag terug te laten keren. Om dit te voorkomen hielden Patriotten uit Gouda haar tegen. De aanhouding was de directe aanleiding voor haar broer, Frederik Willem II van Pruisen om de republiek binnen te vallen en dit leidde weer tot de val van de Patriotten.

Wilhelmina van Pruisen bij Goejanverwelle
Friese staartklok Wilhelmina van Pruisen
Wilhelmina van Pruisen verhaal op Friese staartklok
Friese staartklok Wilhelmina van Pruisen zijkant
Uitleg Friese staartklok Wilhelmina van Pruisen

Dit stoelschippertje uit ca. 1900 vertelt: voor Pampus liggen

Waar komt de uitdrukking ‘Voor Pampus liggen’ eigenlijk vandaan?
U heeft deze uitdrukking vast wel eens gebruikt, als iemand uitgeteld of oververmoeid was of er lui bij lag. Maar wat betekent de uitdrukking eigenlijk? Deze gaat terug tot de naam van een zandbank in het IJ voor Amsterdam. Deze zandbank, Pampus genaamd, bezorgde zwaarbeladen koopvaardijschepen in de VOC-tijd ooit veel last. Zo kwam het voor dat schepen voor Pampus lagen: ze moesten een tijd wachten voordat het vloed werd en zo konden passeren.

Zwaarbeladen VOC-schepen moesten wachten op de vloed
Stoelschippertje Pampus rond 1900
Pampus op antieke Friese stoelklok

Vrouwen met rokken op de Friese staartklok? Menig klokkenliefhebber is verbaasd!

Antieke Friese stoelklok Vrouwen met rokken (3)
Antieke Friese stoelklok Vrouwen met rokken (1)
Antieke Friese stoelklok Vrouwen met rokken (2)
Antieke Friese stoelklok Vrouwen met rokken (4)
Antieke Friese stoelklok Vrouwen met rokken (5)

De Slag bij Leipzig - scheveningen en Koning Willem 1

De grootste veldslag van 1813
In 1813 vond, voor de poorten van Leipzig,  de grootste veldslag uit de Europese geschiedenis vóór de Eerste Wereldoorlog plaats. Vier dagen lang, van 16 tot en met 19 oktober 1813, vochten meer dan een half miljoen militairen op een uitgestrekt slagveld. Napoleons Grande Armée stond tegenover de legers van Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Zweden.

De uitdaging voor de klokkenmaker en wijzerplaatschilder
Maar hoe breng je een veldslag als deze aan op een antieke Friese klok? Konden de klokkenmaker en de wijzerplaatschilder de klus op tijd klaren voordat er een andere gebeurtenis deze veldslag overtrof? Zijn de kleuren van de uniformen juist, is het uiterlijk van de maarschalk herkenbaar? Deze wijzerplaat toont ons dat de opdracht is geslaagd.

Slag bij Leipzig - Schevenigen
Friese klok Slag bij Leipzig (1)
Friese klok Slag bij Leipzig (2)
Friese klok Koning Willem 1 (1)
Friese klok Koning Willem 1 (2)

We hopen dat u deze pagina leuk vond om te lezen en te bekijken. Wilt u meer informatie over antieke Friese klokken, klik dan op de pagina over bijzondere klokkeneconomie en handel, helden of religie.

Scroll naar boven