Klok reparatie Alkmaar Klokkenmaker Lars Dekker

Beroemde klokkenmaker JJ Elliott uit Londen

James Jones Elliott was een van de grootste klokkenmakers van het einde van de 19e eeuw

De naam Elliott staat al meer dan 100 jaar synoniem voor kwaliteitsklokken. James Jones Elliott was ook een van de grootste vernieuwers, met bijzondere interesse in het interessanter maken van klokken om naar te luisteren.

Het Elliott-bedrijf werd in 1882 opgericht door James Jones Elliott

In 1865 begon James Jones Elliott te 156 Cheapside in de City of London zijn leertijd voor het maken van klokken bij de firma Bateman uit Smithfield in Londen. Het was op dat moment niet vanzelfsprekend, maar dit zou de oorsprong zijn van een bedrijf dat een wereldwijde reputatie zou verwerven als fabrikant van de hoogwaardige Elliott of London-klok. In 1882 werd Elliott opgericht als een “fabrikant van klokken van goede kwaliteit”.

Door gewicht aangedreven uurwerk met klokkenspel op buizen

James Elliott specialiseerde zich aanvankelijk in het produceren van rondsels en balansassen, maar hij ging al snel verder met het maken en patenteren van een door gewicht aangedreven uurwerk met klokkenspel op buizen. Deze originele Elliott klok was zeer succesvol en zorgde voor veel handel met Amerika. Elliott’s liefde voor dit klokkenspel bracht hem ertoe te experimenteren met verschillende belmechanismen. In sommige van zijn klokken gebruikte hij zelfs echte pianosnaren en hamers. Op 16 april 1904 stierf Elliott en zijn zoon Frank volgde hem op in de klokkenmakerij.

Hier ziet u een video van een Engels bedrijf dat is gespecialiseerd in het herstel van Elliott klokken.

Fusie met Grimshaw Baxter

In 1909 fuseerde de JJ Elliott-winkel met Grimshaw Baxter en in 1911 verhuisde hun fabriek naar Grays Inn Lane in Londen. In 1917 verhuisde de fabriek opnieuw, naar een groter pand in St. Annes Road in Tottenham te Londen. Het partnerschap met Grimshaw Baxter werd in 1921 ontbonden. Frank Elliott trad toen toe tot de bekende firma Gillett and Johnson Ltd in Croydon.

Het beroemde bedrijf FW Elliott Ltd

Twee jaar later, in 1923, nam Frank de klokkenfabriek van Gillett and Johnson Ltd over. Hij richtte toen het beroemde bedrijf FW Elliott Ltd op nadat hij het productiegedeelte voor binnenlandse klokken van Gillett & Johnson had overgenomen. Hij werd geassisteerd door zijn zoons Leonard en Horace. Zijn derde zoon Ronald kwam in 1929 in het bedrijf werken. Het bedrijf Gillett & Johnson bleef torenklokken maken.

Een interessant feit is dat Grimshaw Baxter de naam JJ Elliott na de ontbinding behield en advertenties voor Grimshaw, Baxter & JJ Elliott-klokken bestonden tot in 1958. Dit is een bewijs van de kwaliteit van JJ-werk.

WOII: het produceren van klokken voor de strijdkrachten

Toen de oorlog in 1939 werd uitgeroepen begon Elliott’s met het produceren van klokken voor de strijdkrachten, samen met testapparatuur en apparatuur voor de Rolls Royce-motoren die in de RAF-vliegtuigen werden gebruikt. Brandbommen troffen de fabriek in 1943 twee keer, maar de productie werd niet ernstig beïnvloed.

A-Pubclock-R.A.F
E-Pubclock-R.A.F
Het bedrijf Elliott in de loop der jaren

In 1944 stierf Frank Elliott op 69-jarige leeftijd en Horace Elliott nam de rol van algemeen directeur op zich, terwijl Leonard Elliot de verkoop controleerde vanuit een showroom in Hatton Garden.

In 1952 werd Horace Elliott verkozen tot voorzitter van het British Horological Institute. In hetzelfde jaar kwam Tony, een van de zonen van Horace, bij het bedrijf werken na een opleiding in het maken van kasten. In 1967 werd hij benoemd tot manager van de kastenwinkel.

In 1966 stief Ronald Elliott plotseling op 54-jarige leeftijd. Zijn zoon Peter kwam in januari van hetzelfde jaar bij het bedrijf, nadat hij was opgeleid als ingenieur bij Vickers Instruments. Peter werd in 1969 aangesteld als directeur.

Omdat FW Elliott kwaliteitsklokken bleef maken met dure materialen werd de productie definitief gestaakt in 1998. Elke Elliott-klok is met de hand gemaakt volgens een hoge specificatie en heeft een achtdaags mechanisch uurwerk, waardoor het een van de beste klokken ter wereld is.

In het begin van de jaren 1880 vervaardigde de firma JJ Elliott Ltd, uit Londen massieve halklokken van de hoogste kwaliteit. Ze stonden aan het begin van een grote opleving van de belangstelling voor staande klokken in Groot-Brittannië en Amerika. In 1884 verkreeg de heer J. Harrington van de firma Harris and Harrington een patent voor buisklokken en liet Elliott deze aanpassen aan de Elliott bewegingen. Elliott produceerde de volgende 40 jaar uurwerken en was altijd de kwaliteitsstandaard voor de industrie. De Elliott Clock Company bracht ook complete klokken met hun bewegingen op de markt.

Hier ziet u een video van een Elliott halklok met buizen.

Hieronder ziet u een overzicht van meer interessante blogs:

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven