Pubklok getrommeld (5)

Elliot pubklok reparatie

Elliot pubklok reparatie

In deel 3 van deze serie over de Elliot Pubklok ga ik de reparatie beschrijven. Zoals in dit blog is te lezen heeft de heer Mulder, eigenaar van deze Elliot pubklok, veel werk gemaakt van de kast van zijn klok. Deze is met veel vakmanschap en respect voor de kast prachtig opgeknapt. Nu is het mijn taak als klokkenmaker om net zoveel aandacht aan het uurwerk te besteden.

Elliot pubklok - Klokkenmaker Lars Dekker
Binnenzijde Elliot pubklok - Klokkenmaker Lars Dekker

Eerste globale inspectie van de pubklok

Mijn eerste globale inspectie: het uurwerk is erg vervuild en hard aan de nodige aandacht toe. Immers, als de olie is vervuild en ingedroogd is de werking ervan nihil. Ook trekt het vuil aan, zodat de oude olie als een soort slijppasta gaat werken en overmatige slijtage in de hand werkt. Noodzakelijk is nu dat ik het uurwerk ga voorreinigen, zodat de opgelopen slijtage goed te zien is en ik deze kan verhelpen. Ik haal het uurwerk dus uit elkaar en plaats het in de ultrasoon. Ik knap intussen de wijzers op met lak die het origineel benadert.

Voorgereinigd uurwerk geeft gebreken prijs

Nu het uurwerk is voorgereinigd worden er dingen goed zichtbaar, bijvoorbeeld deze ketting. Er bleek een schakel niet helemaal compleet te zijn, ik ga hiermee aan het werk. Uit een oude opwindveer met dezelfde dikte maak ik een soort deksel voor de incomplete schakel. Daarna werk ik deze af en klink hem dicht. Ik inspecteer de andere schakels ook even goed. Gelukkig maar, want een andere schakel bleek ook los te zitten.

Pubklok ketting reparatie1
Pubklok ketting reparatie2
Pubklok ketting reparatie3

Deze schroef heeft een nieuwe gleuf nodig

Hier ziet u een lelijke ‘uitgekauwde’ schroef, dat moet anders. Even afvlakken en de gleuf opnieuw uitvijlen. Daarna wordt de schroef opnieuw geblauwd.

Tijd om het uurwerk na te zien en te herstellen

Het is tijd om de voorgereinigde onderdelen na te zien en te herstellen. Ik controleer de raderen en platines en kijk of er lagers en/of tappen hersteld moeten worden. De tappen horen vlak gepolijst en hoogglans te zijn. Daarna is het tijd om, waar nodig, lagers te maken van oorspronkelijke materiaal. Daarna werk ik deze af met een rolzenker, zodat de reparatie niet opvalt. Nu is de basis reparatie klaar.

Pubklok tappen polijsten (1)
Deze tap moet worden gepolijst tot hij hoogglanzend is
Klokreparatie onderhoud
Pubklok ruimen en zenkeren (1)
Pubklok ruimen en zenkeren (2)
Pubklok ruimen en zenkeren (3)
Pubklok ruimen en zenkeren (4)

Alle onderdelen zijn hersteld en wederom gereinigd

Als alle onderdelen zijn hersteld wordt alles wederom gereinigd en nu ook nog getrommeld voor een glanzende en verzorgde afwerking. Ik ben tevreden over het resultaat; de onderdelen glanzen mooi en de reparaties zijn zo min mogelijk zichtbaar. Het uurwerk mag nu weer in elkaar en ik controleer het geheel op een goede werking. Daarna mag deze mooie klok een periode proeflopen zodat eventuele kinderziektes herkend en hersteld kunnen worden.

De reparatie van deze pubklok was een leuk project

De eigenaar van deze klok kan de reparatie echt op waarde schatten, wat het voor mij een leuk project maakte, zeker door de samenwerking met de heer Mulder.
Daarbij ben ik blij dat ik nu ook beter bekend ben met de achtergrond van de klokken van de firma Elliot en de Broad Arrow. Lees hier meer over in dit blog.

De mooie klok met een unieke historische waarde is weer in oorspronkelijke staat gebracht en kan weer vele jaren zijn werk doen.

Hier ziet u een overzicht van meer interessante blogs:

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven