Elliot klok restauratie verslag

F.W. Elliott pubklok restauratieverslag

Aanschaf en restauratie kast van F. W. Elliott pubklok

Dit gastblog is geschreven door de heer Mulder uit Koog aan de Zaan

Verliefd op een pubklok
Het is zo’n 25 jaar geleden dat ik met mijn vrouw en schoonvader een veilinghuis binnenstapte en daar een pubklok zag hangen. Ik was er gelijk verliefd op, maar ik kon helaas niet mee bieden omdat ik net een huis had gekocht en verbouwd. In gedachten schoof ik het op de lange baan. In de 25 jaar die volgden gaf het financieel niet meer ruimte doordat er inmiddels een gezin bij was gekomen.
Nu dan 25 jaar later kijk ik op marktplaats en word opnieuw verliefd op een pubklok die daar te koop staat. Een pubklok van het merk Elliott, uitgevoerd met een snekuurwerk. De klok werd gesierd door een net gerestaureerde wijzerplaat met de naam van de maker, F.W. Elliott, en de Broadarrow.

Broadarrow

De Broadarrow staat op alle, door het Britse War Office of Ministry of Defence aangeschafte, goederen en is daardoor eigendom van de Engelse kroon. Het teken is verboden te repliceren, dit wordt in Engeland gezien als misdrijf waar een fikse straf op staat.

Broad_Arrow

Spannend: bieden op de Elliot klok

Ik had inmiddels genoeg onderzoek naar de klok gedaan om tot een bod over te gaan. Maar mijn bod bleek te laag en tot mijn grote schrik werd de advertentie van marktplaats afgehaald. Ik kon mijzelf wel iets aandoen. Onmiddellijk verder gekeken naar andere klokken maar die haalden het niet bij de Elliott klok. Na een maand begon ik het op te geven totdat ineens dezelfde klok opnieuw werd aangeboden. Ditmaal niet geaarzeld en goed geboden waarop het bod werd geaccepteerd.

Die pubklok is voor mij!

Toen ik de klok ging ophalen wist ik niet waar ik zou belanden: was het een handelaar die mij een vastgelopen prul zou verkopen of een liefhebber? Het laatste bleek gelukkig waar. Er kwam een man, al flink op leeftijd, aan de deur en ik werd binnengelaten. Een huis vol klokken van groot naar klein en daar hing hij, prachtig aan de muur. Voor mij was het duidelijk: die is voor mij.

De man moest de klok van zijn vrouw wegdoen

Toen begon de oudere man te praten met een liefde voor de pubklok alsof het een kind van hem was. Het bleek dat de arme man de klok van zijn vrouw weg moest doen, ze wilde na al die jaren opruimen.  Ruim een half uur later stond ik buiten, als trotse bezitter van een mooie pubklok, nadat ik plechtig had beloofd de klok elke zondag op te winden.

Tijd voor bezinning

Dan kom je thuis en begin je de klok goed te bekijken. De wijzerplaat was net gerestaureerd. Dat was prachtig gedaan, alleen was het uurwerk net een doorgesmeerde versnellingsbak vol vet. De kast was slecht overgelakt. Mijn schoonvader was klokkenmaker geweest (maar helaas overleden) dus hem kon ik niet meer om raad vragen.

Prutsers en vakmanschap

Toen maar het internet op, op zoek naar klokkenmakers tussen prutsers en vakmanschap, hoe vind ik het onderscheid. De website van Lars Dekker kwam voorbij wat liefde en vakmanschap uitsprak. Omdat je er een vrijblijvende prijsopgaaf kon krijgen heb ik een afspraak gemaakt. Ik wilde kijken of ik een klik had met Lars Dekker en gelijk een glimp in de werkplaats werpen.

Je doet het goed of niet

En precies wat ik hoopte: je doet het goed of niet. Nadat ik het werk had gegund bedacht ik mij na één week dat ikzelf misschien de kast kon opknappen. Dit was gelukkig geen probleem, dus ik weer heen om de kast op te halen. Eenmaal aangekomen was het uurwerk al uit de kast gehaald en lag alles klaar.

Deze klok heeft een verleden

Dan moet je bepalen hoe ver je hiermee door gaat. De kast was ergens in het verleden slecht over gelakt en ik wilde dat herstellen. In overleg met Lars Dekker heb ik besloten dat het over lakken ook bij het verleden van de klok hoort. Wat we wilden voorkomen is dat het net leek alsof de klok een verkeerde facelift had gehad en er te nieuw uit zou zien. Dus de kast oppoetsen en licht bijwerken, de druipers weggehaald en zo ook de haren van de kwast die nog in de lak zaten en daarna netjes opgepoetst. Wat ik leuk vond is dat Lars mij vertelde om ook de binnenkant aan te pakken en op te poetsen. Ik had daar zelf nog niet bij stilgestaan.

Een project moet tegen je praten

Toen kwam de volgende dag. Er was toch iets wat mij tegen stond: de ring was grijs/mat. Een project moet tegen je praten, zo voel ik dat altijd en dan komt het mooiste resultaat. Wat te doen? Toch de stoute schoenen aangetrokken en grof te werk. Ik ben de kast voorzichtig gaan schuren met K 400 en waarachtig, daar kwam de originele lak tevoorschijn. Daarna geslepen met voldoende clock case restorer en dubbel nul staalwol (pas op met staalwol bij looizuurhoudende houtsoorten zoals eiken, dan kleurt het hout zwart).

Maar daar was mijn beloning: een prachtige kast en een zere duim.
Nico Mulder

De originele kast zoals ik hem kocht.

Elliot pubklok - Klokkenmaker Lars Dekker
Elliot pubclock - Klokkenmaker Lars Dekker

Het slechte lakwerk met de haar van de kwast er in.

De eerste opknapbeurt. Je ziet de dikke laklaag zitten.

Elliot klok
Elliot klok

De lak is mat geworden.

De bovenkant van de kast, nog onbewerkt.

Kast van Elliot pubklok - Klokkenmaker Lars Dekker
Elliot - Klokkenmaker Lars Dekker

De volgende dag, na hevig twijfelen, besluit ik er toch voor te gaan.

Ik ga door de overgeschilderde laag heen schuren.

Elliot pubklok
Kast Elliot klok opknapbeurt

Ik ga op zoek naar de originele laklaag.

Eerst schuren met K 400.

Elliot pubclock
Elliot klok

Waarna ik het geheel polijst  met Clock case resorer en staalwol dubbel nul.

En dan komt de beloning, de originele laklaag met
craquelé en al.

Elliot clock repair
Vorige slide
Volgende slide

Dan krijgt de kast ook dezelfde behandeling

Wat een prachtig eindresultaat

Alle foto’s in dit gastblog zijn gemaakt door de heer Nico Mulder. Hij is ook de auteur van dit gastblog.

Heeft u ook een bijzonder, interessant en/of mooi verhaal over uw klok en bent u klant van Klokkenmaker Lars Dekker?
Vindt u het leuk om een gastblog te schrijven die op onze website en Facebookpagina geplaatst mag worden?
Neem dan even contact met ons op!

Hieronder ziet u een lijst van meer interessante blogs:

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven