friese klok informatie

Klokkenmaker Lars Dekker

Friese klok - Friese staartklok: heel veel informatie

Hartelijk welkom bij deze serie vol Friese klok informatie.
Het lijkt mij leuk om diverse pagina’s op mijn website te wijden aan deze prachtige klokken.

De Friese klok is één van mijn favoriete klokken: ze zijn degelijk en betrouwbaar en stralen voor mij nog ouderwets vakmanschap uit.

Ik krijg veel Friese klokken onderhanden, leest u hier eens het verslag over een Friese klok reparatie.

Waar gaat deze informatieve serie over de Friese klok over?

Het is mijn insteek om op een aantrekkelijke manier globale informatie over Friese klokken te verstrekken voor de lezers van deze website, die misschien ook zelf wel de trotse bezitter zijn van een Friese klok.

Wees zuinig op je Friese klok

Een inbreker wil de Friese klok niet eens meer meenemen
Vroeger waren ze erg kostbaar, maar tegenwoordig neemt de inbreker ze al niet eens meer mee: de historische Friese klok. De Friese Klokkengroep luidt nu ‘de noodklok’ in de Leeuwarder Courant. De groep waarschuwt dat een groot deel van het historische klokkenerfgoed op dit moment in hoog tempo verdwijnt.

Fries erfgoed wordt verkwanseld
De klokken worden naar de oud-ijzerman gebracht, naar knutselaars of naar het buitenland. De Klokkengroep vraagt nu om ‘de klok van pake en beppe’ tóch zelf te houden. “Houd hem in de familie, dit is echt waardevol Fries erfgoed.” Opvallend genoeg zijn de mensen achter de groep geen Friezen, maar twee ‘Hollanders’. Ze hopen te redden wat er te redden valt, want in hun ogen wordt Fries erfgoed momenteel verkwanseld.

Klok verdwijnt op Marktplaats
“Het tempo van de vernietiging is onvoorstelbaar”, zegt één van de initiatiefnemers in de Leeuwarder Courant. Talloze klokken die eeuwenlang in families zijn bewaard, verdwijnen nu ineens via Marktplaats en kringloopwinkels. Al te vaak belanden ze bij knutselaars, die alleen de meest waardevolle onderdelen hergebruiken. De rest gaat naar de metaalboer of in de afvalbak. “In originele staat zie je ze dan nooit meer terug.”

De Friese Klokkengroep
De Friese Klokkengroep vraagt mensen op de klokken in originele staat te bewaren en ze desnoods op zolder te leggen als je ze niet op wilt hangen. Mocht je advies willen over de klok van je pake of beppe dan kun je mailen naar frieseklokkengroep2017@gmail.com. De groep voorziet je graag van advies.

Varianten van de Friese klok

Direct naar de pagina over de varianten van de Friese klok

Friese klok met bruidskrans

Direct naar de pagina over het uiterlijk van de Friese klok

Prachtige wijzerplaat Friese klok

Direct naar de pagina over de wijzerplaat van de Friese klok

Ik ben op dit moment bezig om een prachtige serie antieke Friese klokken in beeld te brengen. 

Leest u mee op de pagina’s Antieke Friese klokken?

# Museum Heerenveen Friese klok
Scroll naar boven