klok reparatie/onderhoud

Waarom staat mijn klok stil?

Onderhoudsbeurt
Het uurwerk wordt aangedreven door een krachtbron (veer of gewicht). Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk, omdat het uit meerdere bestanddelen kan bestaan (stof, roest, opgedroogde olie). Dit wordt samen met het smeermiddel een soort slijpmiddel. Het uurwerk functioneert nog steeds, omdat de veren en/of gewichten zo sterk en zwaar zijn. Wel merkt u dat het uurwerk vóór of achter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen, kortom, de kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt. In de meeste gevallen is dit eens in de 6 à 7 jaar.

Arbeidsintensief
Een klokreparatie is een arbeidsintensief karwei. Als ik een klok een onderhoudsbeurt geef kost dit veel tijd. Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met één klok. Had u dat verwacht? Hoe dat zit vertel ik verderop.

Tijd en kwaliteit
De meeste klokken hebben emotionele waarde voor hun eigenaar. Ik neem graag de tijd voor iedere reparatie of onderhoudsbeurt en ik behandel ieder uurwerk met respect. Vandaar dat ik, waar mogelijk, de originele onderdelen behoud of herstel.

Een uurwerk heeft regelmatig onderhoud nodig. Een klok loopt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, en dat jaren achtereen. Vergelijk dat eens met een auto die minder ‘uren’ maakt en toch elk jaar een APK/onderhoudsbeurt krijgt.

Josef en Josefien - Lars Dekker uurwerkreparatie
Lars met rollimat - Lars Dekker uurwerkreparatie

Wat kost een onderhoudsbeurt voor een klok?

Dat is een moeilijke vraag, omdat het niet mogelijk is om een prijs te geven als ik de klok niet heb gezien. Er komt veel bij kijken: iedere klok is anders, iedere klant is anders. In mijn werkplaats laat ik u graag zien wat er aan uw uurwerk moet gebeuren. Het maken van een prijsopgave is natuurlijk geheel vrijblijvend. Het is ook mogelijk om een prijsopgave bij u aan huis te maken, ofschoon ik hiervoor natuurlijk wel een vergoeding vraag.

Wat houdt een klok reparatie/onderhoudsbeurt in?

Voor nagenoeg alle voorkomende reparaties en onderhoud van uurwerken bent u bij mij aan het juiste adres. U krijgt een eerlijke uitleg met een vrijblijvende prijsopgave. Hoe oud uw klok ook is, ik repareer bijna alle soorten klokken met ambachtelijk vakmanschap en aandacht voor uw klok.

Om u een beetje inzicht te geven wat mijn ambacht inhoud heb ik voor u alle fases hieronder uitgewerkt:

Fase 1 – Analyse van uw klok in de winkel 
Ik begin altijd met een algemene inspectie. Dit is een kosteloze prijsopgave zonder de klok uit elkaar te halen. Ik bekijk uw klok goed en verneem wat uw wensen zijn. U hoort direct van mij wat de kosten van de onderhoudsbeurt of reparatie zullen zijn. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Fase 2 – Uit elkaar halen
In deze fase:

 • Ik haal het uurwerk uit de kast.
 • Ik ga alle instellingen controleren.
 • Ik ga het uurwerk eerst voorreinigen vanwege de vervuiling (zie de foto’s hieronder).
 • Het herkennen en verhelpen van slijtage (zie bijvoorbeeld foto 4: de ingesleten tap).
 • Ik ga kapotte onderdelen vervangen of eventueel repareren als dit (nog) mogelijk is.
 • Wederom reinigen van het uurwerk.
 • Ondertussen besteed ik ook de nodige zorg aan de kast van uw klok.
Klok reparatie - vuile raderen
Op deze foto kunt u duidelijk zien waarom voorreinigen noodzakelijk is
Klok onderhoud olie met vuil vermengd
Olie met vuil vermengd wordt een soort slijppasta = extra slijtage. Ik zie dit zeer geregeld op mijn werkbank.
Klok onderhoud - vuil rondsel
Het vuil op dit rondsel is van enkele jaren. U snapt waarom geregeld onderhoud belangrijk is?
Klok onderhoud - ingesleten tap
Deze ingesleten tap moet worden vervangen. Hier heb ik echt professioneel gereedschap voor nodig.

Fase 3 – Weer in elkaar zetten
Deze fase bestaat meestal uit de volgende handelingen:

 • Ik kan het uurwerk in elkaar zetten.
 • Daarna ga ik alle onderdelen afstellen.
 • Het smeren van de onderdelen met de juiste olie en vet.
 • Ik kan dan het uurwerk weer in de kast plaatsen.
 • Hierna volgt de controle van het mechanisme.

Fase 4 -Testfase
De afronding. Deze fase bestaat uit de volgende handelingen:

 • Ik plaats uw klok in de testruimte.
 • Dagelijks controleer ik of alles naar wens verloopt.
 • Proeflopen: een maand (of naar behoefte) test ik. De klok is immers helemaal uit elkaar geweest.
 • Bijstellen waar nodig. Als ik helemaal tevreden ben mag de klok weer naar de eigenaar.

uw klok in vertrouwde handen

In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk volledig na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring kan ik deskundig onderhoud verrichten. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de kast. Kom dus op tijd langs met uw klok. Iedere 6 tot 7 jaar is hiervoor, in de meeste gevallen, een goede richtlijn.

Klok in emmer met peut ( = terpentine)
Ik raad het sterk af om zelf aan de slag te gaan om de klok te smeren. Op internet staan diverse “tips”, waardoor het lijkt alsof een badje in een “emmer met peut” of wat slaolie aanbrengen wel helpt. De slijtage wordt helaas vele malen erger. Het vuil weekt los en brengt veel schade aan, met als gevolg dat de reparatiekosten veel hoger worden. Dit wilt u toch niet?

Interessante links voor u?

Weet u dat ik ook een blog bijhoud over allerlei leuke onderwerpen? Misschien is dat ook leuk voor u om te lezen.

Eén van mijn blogs gaat over het afstellen van een slingeruurwerk. Misschien heeft u daar ook iets aan ?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print