klok reparatie/onderhoud

Waarom staat mijn klok stil?

Onderhoudsbeurt
Het uurwerk wordt aangedreven door een krachtbron (veer of gewicht). Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk, omdat het uit meerdere bestanddelen kan bestaan (stof, roest, opgedroogde olie). Dit wordt samen met het smeermiddel een soort slijpmiddel. Het uurwerk functioneert nog steeds, omdat de veren en/of gewichten zo sterk en zwaar zijn. Wel merkt u dat het uurwerk vóór of achter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen, kortom, de kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt. In de meeste gevallen is dit eens in de 6 à 7 jaar.

Arbeidsintensief
Een klokreparatie is een arbeidsintensief karwei. Als ik een klok een onderhoudsbeurt geef kost dit veel tijd. Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met één klok. Had u dat verwacht? Hoe dat zit vertel ik verderop.

Tijd en kwaliteit
De meeste klokken hebben emotionele waarde voor hun eigenaar. Ik neem graag de tijd voor iedere reparatie of onderhoudsbeurt en ik behandel ieder uurwerk met respect. Vandaar dat ik, waar mogelijk, de originele onderdelen behoud of herstel.

Een uurwerk heeft regelmatig onderhoud nodig. Een klok loopt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, en dat jaren achtereen. Vergelijk dat eens met een auto die minder ‘uren’ maakt en toch elk jaar een APK/onderhoudsbeurt krijgt.

Josef en Josefien - Lars Dekker uurwerkreparatie
Lars met rollimat - Lars Dekker uurwerkreparatie

Wat kost een onderhoudsbeurt voor een klok?

Dat is een moeilijke vraag, omdat het niet mogelijk is om een prijs te geven als ik de klok niet heb gezien. Er komt veel bij kijken: iedere klok is anders, iedere klant is anders. In mijn werkplaats laat ik u graag zien wat er aan uw uurwerk moet gebeuren. Het maken van een prijsopgave is natuurlijk geheel vrijblijvend. Het is ook mogelijk om een prijsopgave bij u aan huis te maken, ofschoon ik hiervoor natuurlijk wel een vergoeding vraag.

Wat houdt een klok reparatie/onderhoudsbeurt in?

Ik werk op onderstaande wijze:

Analyse/aannemen van uw klok in de winkel 
Algemene inspectie. Dit is een kosteloze analyse zonder de klok uit elkaar te halen. Ik maak voor u de inschatting of reparatie/onderhoud zinvol is. U verneemt van mij wat de kosten zullen zijn.

Uit elkaar halen
Deze fase bestaat uit:

 • Uurwerk uit de kast halen
 • Instellingen controleren
 • Uurwerk voorreinigen
 • Slijtage herkennen en verhelpen
 • Kapotte onderdelen vervangen of eventueel repareren
 • Reinigen

In elkaar zetten
Gemiddeld genomen bestaat deze fase uit de volgende handelingen:

 • Uurwerk in elkaar zetten
 • Alles afstellen
 • Smeren van de onderdelen
 • Uurwerk in de kast plaatsen
 • Controle van het mechanisme

Testfase
De afronding, deze fase bestaat uit de volgende handelingen:

 • Klok in de testruimte plaatsen
 • Dagelijkse controle
 • Een maand of naar behoefte laten testen (proeflopen)
 • Bijstellen waar nodig
Klok reparatie- Lars Dekker uurwerkreparatie

uw klok in vertrouwde handen

In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk volledig na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring kan ik deskundig onderhoud verrichten. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de kast. Kom dus op tijd langs met uw klok. Iedere 6 tot 7 jaar is hiervoor, in de meeste gevallen, een goede richtlijn.

Klok in emmer met peut ( = terpentine)
Ik raad het sterk af om zelf aan de slag te gaan om de klok te smeren. Op internet staan diverse “tips”, waardoor het lijkt alsof een badje in een “emmer met peut” of wat slaolie aanbrengen wel helpt. De slijtage wordt helaas vele malen erger. Het vuil weekt los en brengt veel schade aan, met als gevolg dat de reparatiekosten veel hoger worden. Dit wilt u toch niet?

Interessante links voor u?

Weet u dat ik een blog bijhoud? Misschien is dat ook voor u leuk om te lezen.

Mijn klokkenmaker tips pagina wordt goed bezocht. Heeft u problemen met uw klok, dan vindt u misschien hier het antwoord op uw vraag.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print