klok reparatie/onderhoud

Waarom heeft mijn klok reparatie of onderhoud nodig?

Vuil wordt een slijpmiddel
Het uurwerk wordt aangedreven door een krachtbron (veer of gewicht). Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk, omdat het uit meerdere bestanddelen kan bestaan (stof, roest, opgedroogde olie). Dit wordt samen met het smeermiddel een soort slijpmiddel.

Het uurwerk is vuil en gaat stilstaan
De veren en/of gewichten zijn zo sterk en zwaar dat het uurwerk nog wel functioneert. Wel merkt u dat het uurwerk vóór of achter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen, kortom, de kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt. In de meeste gevallen is dit eens in de 7 à 8 jaar.

Klok reparatie - Klokkenmaker Lars Dekker
Vuil rad - klokkenmaker Lars Dekker
Klokreparatie onderhoud

Een klokreparatie is een arbeidsintensief karwei

Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met één klok

Meerdere keren onderhanden genomen
Als ik een klok een onderhoudsbeurt geef kost dit veel tijd, een klokreparatie is dus een arbeidsintensief karwei. Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met één klok. Ieder uurwerk wordt geheel uit elkaar gehaald en meerdere keren onderhanden genomen. Had u dat verwacht? Hoe dat zit vertel ik verderop.

Respect voor ieder uurwerk
De meeste klokken hebben emotionele waarde voor hun eigenaar. Ik neem graag de tijd voor iedere reparatie of onderhoudsbeurt en ik behandel ieder uurwerk met respect. Vandaar dat ik, waar mogelijk, de originele onderdelen behoud of herstel.

Een uurwerk heeft regelmatig onderhoud nodig. Een klok loopt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, en dat jaren achtereen. Vergelijk dat eens met een auto die minder ‘uren’ maakt en toch elk jaar een APK/onderhoudsbeurt krijgt.

Josef en Josefien - Lars Dekker uurwerkreparatie
Lars met rollimat - Lars Dekker uurwerkreparatie

Wat kost een onderhoudsbeurt voor een klok?

Wat kost een klokkenmaker?
Dat is een moeilijke vraag, omdat het niet mogelijk is om een prijs te geven als ik uw klok niet in mijn werkplaats heb gezien. Er komt veel bij kijken: iedere klok is anders, iedere klant is anders.

Altijd een vrijblijvende prijsopgave
In mijn werkplaats laat ik u graag zien wat er aan uw uurwerk moet gebeuren. Het maken van een prijsopgave is natuurlijk geheel vrijblijvend. Het is ook mogelijk om een prijsopgave bij u aan huis te maken, ofschoon ik hiervoor natuurlijk wel een vergoeding vraag.

Welke klokken kan ik voor u onderhouden en/of repareren?

U kunt bij mij terecht voor onderhoud en reparatie van A tot Z. Ik geef u hieronder een kleine opsomming van diverse klokken, maar deze lijst is slechts ter indicatie.
Koekoeksklokken repareer ik helaas niet, hiervoor verwijs ik u naar deze website.

Kom gerust naar onze winkel met uw klok voor advies en een vrijblijvende prijsopgave.

 • Amsterdams staand horloge
 • Amsterdammer
 • Bakregulateur
 • Burgemeester (Groninger) klok
 • Comtoise klok
 • Engelse staande klok
 • Franse pendule
 • Friese staande klok
 • Friese staartklok
 • Friese stoelklok
 • Kantoortje
 • Kolompendule
 • Kortstaart
 • Lantaarnklok
 • Notarisklok
 • Pubklok
 • Sallander klok
 • Scheepsklok
 • Schoolklok
 • Snaarregulateur
 • Staart- en stoelschippertje
 • Stationsklok
 • Stierenoog
 • Tafelklok
 • Weense regulateur
 • Zaanse klok

Wat houdt een klok reparatie of onderhoudsbeurt in?

Voor nagenoeg alle voorkomende reparaties en onderhoud van uurwerken bent u bij mij aan het juiste adres. U krijgt een eerlijke uitleg met een vrijblijvende prijsopgave. Hoe oud uw klok ook is, ik repareer bijna alle soorten klokken met ambachtelijk vakmanschap en aandacht voor uw klok.

Om u een beetje inzicht te geven wat mijn ambacht inhoud heb ik voor u alle fases hieronder uitgewerkt.

Fase 1 – Analyse van uw klok in de winkel 

Ik begin altijd met een algemene inspectie. Dit is een kosteloze prijsopgave zonder de klok uit elkaar te halen. Ik bekijk uw klok goed en verneem wat uw wensen zijn. U hoort direct van mij wat de kosten van de onderhoudsbeurt of reparatie zullen zijn. Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Klok reparatie - vuile raderen
Op deze foto kunt u duidelijk zien waarom voorreinigen noodzakelijk is

Fase 2 – Klok uit elkaar halen

In deze fase:

 • Ik haal het uurwerk uit de kast
 • Ik controleer alle instellingen
 • Ik ga het uurwerk eerst voorreinigen vanwege de vervuiling 
 • Hierna volgt het herkennen en verhelpen van slijtage (zie de foto van de ingesleten tap)
 • Ik vervang kapotte onderdelen of repareer deze eventueel als dit (nog) mogelijk is
 • Het uurwerk wordt nogmaals gereinigd
 • De onderdelen van het uurwerk worden daarna getrommeld
 • Ondertussen besteed ik ook de nodige zorg aan de kast van uw klok
Klok onderhoud - ingesleten tap
Deze ingesleten tap moet worden vervangen. Hier heb ik professioneel gereedschap voor nodig.

Fase 3 – Klok weer in elkaar zetten

Deze fase bestaat meestal uit de volgende handelingen:

 • Ik kan het uurwerk in elkaar zetten.
 • Daarna ga ik alle onderdelen afstellen.
 • Ik smeer de onderdelen met de juiste olie en vet.
 • Ik kan dan het uurwerk weer in de kast plaatsen.
 • Hierna volgt de controle van het mechanisme.
Klok onderhoud olie met vuil vermengd
Olie met vuil vermengd wordt een soort slijppasta = extra slijtage.

Fase 4 -Klok gaat in de testfase

De afronding. Deze fase bestaat uit de volgende handelingen:

 • Ik plaats de gerepareerde klok in de testruimte
 • Dagelijks controleer ik of alles naar wens verloopt
 • Proeflopen: ik test de klok enkele weken (of naar behoefte). De klok is immers helemaal uit elkaar geweest
 • Bijstellen waar nodig. Als ik helemaal tevreden ben mag de klok weer naar de eigenaar
Klok onderhoud - rad vol vuiligheid
Het vuil op dit rad is van enkele jaren. U snapt waarom geregeld onderhoud belangrijk is?

Waarom is geregeld onderhoud voor uw klok noodzakelijk?

uw klok in vertrouwde handen

In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk volledig na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring kan ik deskundig onderhoud verrichten. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de kast. Kom dus op tijd langs met uw klok. Iedere 7 tot 8 jaar is hiervoor, in de meeste gevallen, een goede richtlijn.

Wij zijn verhuisd en nu loopt onze klok niet meer. Hoe kan dit?

Ik noem dit gekscherend ook wel eens ‘het laatste zetje’. Een verplaatsing wegens bv. verhuizing laat vaak duidelijk zien dat de klok een onderhoudsbeurt nodig heeft, ook al liep hij daarvoor nog prima. Een nieuw huis, een fris onderhouden klok zou ik zeggen. Dus kom naar onze winkel en laat u informeren.

Weet u dat ik een blog schrijf over allerlei interessante onderwerpen? 
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print