Klokkenmaker Lars Dekker Alkmaar

Lars Dekker – de klokkenmaker die met zijn tijd mee gaat

Klokkenmaker start blog pagina

Het lijkt me een leuk idee om te starten met het schrijven van blogs voor mijn website. Ik ga graag met mijn tijd mee natuurlijk. Ik merk dat mijn klanten graag méér informatie willen dan ik op de gewone pagina’s van mijn website kan vermelden. In een blog kan ik meer met u delen en steeds een ander onderwerp toelichten en uitdiepen.
Het merendeel van mijn klanten en de bezoekers van mijn website hebben natuurlijk geen klokkenmakersachtergrond. Om het geheel leesbaar te houden krijg ik hulp van mijn echtgenote. Samen verzinnen we aantrekkelijke onderwerpen, diepen deze uit en zorgen we ervoor dat het voor u als lezer interessante blogs worden. Laten we van start gaan!

Inhoudsopgave

Een tikkende en slaande wereld

Mijn vak is boeiend en afwisselend, maar voor een leek soms een totaal andere wereld. Ik vind het leuk om u aan “mijn wereld” voor te stellen.

Een jonkie in het vak

Allereerst zal ik mijzelf eens goed introduceren. Mijn naam kent u natuurlijk al: Lars Dekker. Ik werk in Alkmaar, gelegen in Noord-Holland, als klokkenmaker en dit bevalt me uitstekend. Alkmaar is een prachtige stad vol historie en een bezoek meer dan waard.
Met mijn 53 jaren ben ik een jonkie binnen mijn vakgebied maakt. Het zijn vaak oudere heren die op foto’s staan als klokkenmaker. Generaties lang werd het beroep van vader op (meestal de) zoon doorgegeven. De zoon werd ingewijd in de wondere wereld der uurwerken en mocht later, goed ingewerkt, de winkel/werkplaats van zijn vader overnemen.
Gelukkig is dit aan het veranderen en vindt de huidige jeugd ook de weg naar de vakschool, al kiezen de meeste studenten uiteindelijk voor de afstudeerrichting kleinwerk, dat wil zeggen: horloges.

Uurwerkreparatie door Klokkenmaker Lars Dekker

Grootwerk en kleinwerk

Ook ik heb de horlogemakersvakschool afgerond. Ik vind deze naam nogal ongelukkig gekozen, omdat de studenten er als horloge-/klokkenmaker werden opgeleid: een allround-vakman dus. De opleiding aan de vakschool duurde 4 jaar. De vakken waren onder andere: praktijkvaardigheden in groot- en kleinwerk, materiaalkennis, theorie over raderwerken, slagwerken en het afstellen van regelorganen. Maar ook vaktekenen, theorie elektrische uurwerken en algemene ondernemersvaardigheden.
Stage lopen was er vroeger nog niet bij, maar ik heb nog een aantal jaar vrijwillig stage gelopen bij een juwelier. In de praktijk leerde ik de fijne kneepjes van het vak met vallen en opstaan.

Hoorn horlogemakersvakschool

De Vereniging Oud Hoorn heeft een leuke pagina op hun website over de Cornelis Verhagen Horlogemakersvakschool te Hoorn, klik hier

Horlogemakersvakschool Hoorn

Als u het leuk vindt om een intro filmpje uit 1956 te zien over de start van de eerste horlogemakersvakschool in Hoorn, klik dan hier

Spannende sprong in het diepe

Na het afronden van de vakopleiding heb ik enkele jaren in de branche gewerkt, maar door omstandigheden heb ik daarna andere banen gehad. Ons mooie vak bleef mij echter steeds trekken en in 2005 heb ik me daarom ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik begon eerst vanuit huis te werken, naast mijn baan, om te zien of er voldoende werk was en om mijn naam op te bouwen. De gereedschappen en onderdelen voor klokkenmakers zijn erg prijzig, dus ik spaarde beetje bij beetje mijn werkplaats bij elkaar. Gelukkig had ik met een vooruitziende blik mijn gereedschappen uit de tijd van de vakschool bewaard. In 2008 ging ik een dag minder in loondienst werken, want er was voldoende reparatieaanbod voorhanden. In 2009 deed zich een kans voor om een pand te huren en volledig zelfstandig te gaan werken. Ik zegde mijn baan op en sprong als het ware het fulltime ondernemerschap in. Het was best een sprong in het diepe, je weet immers nooit hoe het gaat lopen, maar ik had er alle vertrouwen in. Nu, 10 jaar later, blijkt dit terecht te zijn, want mijn bedrijf draait prima en ik heb altijd voldoende aanbod gehad om lekker door te kunnen werken.

Puzzelstuk en passie

Inmiddels heb ik duizenden klokken gerepareerd. Vanzelfsprekend hoop ik dat er nog vele zullen volgen. Iedere klok, ieder uurwerk is toch net weer even anders, waardoor dit vak mij nooit verveelt. Al komt het natuurlijk ook wel voor, eerlijk gezegd, dat een uurwerk voor frustratie zorgt. Zeker als deze ondeskundig is behandeld en daardoor onjuiste afstellingen heeft, kan de reparatie echt een puzzelstuk zijn. Soms ook zijn onderdelen door onkunde mishandeld en daardoor slecht te herstellen. Voor iemand zoals ik, met veel passie voor zijn vak, is dit wel eens minder goed te accepteren. Ik werk zelf altijd met veel respect voor de klok en probeer bij een reparatie altijd om het uurwerk zoveel mogelijk in de authentieke staat te laten.

Tikkend erfstuk

Mensen spreken vaak met trots over “hun klok”. Soms hebben ze deze met zorg uitgekozen in een klokkenwinkel of bij een juwelier, soms is het een erfstuk. Voor bijna iedereen is hun klok er één met een eigen verhaal en daardoor erg waardevol. Ik maak graag tijd om naar deze verhalen te luisteren, ik vind het een meerwaarde geven aan mijn werkvreugde.
Ik heb regelmatig klokken onderhanden die soms al generaties in de familie zijn. Het is toch prachtig dat zo’n uurwerk wordt gekoesterd en doorgegeven? Kleinkinderen herinneren zich nog dat de pendule bij opa en oma altijd op de schouw stond. Het geluid van de bim-bam klok brengt ze even jaren terug in de tijd. Ik waardeer het dan ook zeer dat men mij deze klok, met een grote emotionele waarde, toevertrouwd.

Pareltje

Soms stuit ik echt op pareltjes, zoals het verhaal van een klein klokje dat een bombardement heeft meegemaakt. Het klokje vloog letterlijk door de woonkamer, zo vertelde mijn klant. De kast van het klokje heeft door het geweld een duidelijk zichtbare scheur opgelopen. Heel apart is het feit dat de balansas, die heel delicaat is (we hebben het over tienden van millimeters) geen enkele schade heeft ondervonden aan het bombardement. Vindt u dit ook niet heel bijzonder?

Balansas tafelklokje
Tafelklokje gescheurd

Klokkenmaker kiezen

Ik merk dat mijn klanten vaak op hun gevoel afgaan bij het kiezen van een klokkenmaker. Ze kiezen bewust op basis van de uitstraling van een website, hun eerste indruk. Ik waardeer dit, want u moet erop kunnen rekenen dat uw dierbare klok in vertrouwde handen is. Een vertrouwensband is voor mij belangrijk. Ik wil u al een beetje met mij laten kennismaken via mijn website en zo meegeven dat ik een enthousiaste en toegewijde klokkenmaker ben.

Klok in originele staat houden

In mijn werkplaats ben ik graag bezig met mijn vak. Ik streef ernaar om iedere klok in originele staat te houden of te brengen. Dit doe ik door mijn vakkennis te gebruiken. Ook gebruik ik natuurlijk de juiste gereedschappen en materialen. Soms is de reparatie echt een uitdaging, maar ik ga altijd voor het best mogelijke resultaat voor de klok. Mocht u problemen hebben met uw klok dan hoop ik dat u op mijn website antwoorden vindt. En anders kunt u altijd langskomen met uw klok, dan kijk ik in de winkel hoe ik u verder kan helpen.

Heeft u genoten van dit kijkje in de keuken van de klokkenmaker? Graag zie ik u weer terug bij mijn volgende blog. Ik zou het ook leuk vinden als u een reactie achterlaat. Misschien heeft u ook suggesties voor een ander blog, laat het weten!

Hieronder ziet u een lijst van interessante blogs die ik inmiddels heb geschreven:

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven