Repetitieslag
Het uurwerk werd door de eigenaar probleemloos uit de kast gehaald en mee naar mijn werkplaats genomen. De wortelnoten gefineerde kast was in prima staat, dus daar hoefde gelukkig niets aan te gebeuren. De plank zat vast met origineel gesmede nagels die makkelijk losgingen. Het uurwerk zelf was er erger aan toe. Gelukkig is er niet mee gerommeld, zoals helaas zo vaak het geval is, maar de lagers zagen er al op het eerste gezicht erg versleten uit.
Het gaat hier dus om een uurwerk naar Amsterdams voorbeeld. Repetitieslagwerk; op de hele uren het vol aantal slagen op een grote bel. De halve uren het vol aantal slagen op een kleinere bel. Verder nog een datumaanduiding en maanstand.
Schapendarm
Verder zit er ook nog de functie van een wekker op. Dit systeem is gebaseerd op het principe van een spillegang trouwens. Het uurwerk heeft twee gewichten aan katrollen. De snaren zijn van schapendarm en ze liggen op sporen.
Het uurwerk loopt na opwinden ongeveer 7 à 8 dagen. De uren worden aangegeven door de diepte van de zogenaamde trappenschijf. Hoe later het wordt, hoe dieper de zaag valt en hoe meer stapjes het uurwerk maakt voor het aantal slagen.
De aandrijving van de maanstand van de datumverzetting gaat middels een extra rad aan de wijzerplaatkant. De secondewijzer is direct op het ankerrad geplaatst. Het gaat hier om een ankergang, dus als u goed kijkt ziet u deze wijzers bij het vooruitgaan telkens iets terug gaan. Dit is dan ook een “terugwerkende gang”.
Bij reparaties wordt altijd even bekeken hoe alle ingrijpingen zijn (en waarom) en hoe het één en ander werkt. Elk uurwerk is immers weer anders. Dan wordt het uurwerk uit elkaar gehaald en versleten of kapotte onderdelen worden gerepareerd. Dit kan natuurlijk alleen goed als alle onderdelen goed zijn voorgereinigd.