Uuwerk De Bondt op de bok

Staande klok, zelfgemaakt door Hendrik de Bondt

Een door Hendrik de Bondt (1903 – 1987) zelfgemaakte staande klok

Een klok die door de opa van onze klant is vervaardigd, terwijl deze geen klokkenmaker was. Hij was algemeen secretaris van een pensioenfonds met altijd al interesse in techniek en metaalbewerking.
Vorig jaar kregen we de vraag of we deze aparte klok konden repareren. Hieronder leest u het bijzondere verhaal van de klok van de familie De Bondt.

Onze klant, de heer René de Bondt, vertelt het volgende:

De klok is, op de kast en het schilderwerk na, in zijn geheel door mijn opa (de vader van mijn vader) gemaakt. Globaal wist ik de geschiedenis van de klok, maar geen details. Gelukkig leeft mijn vader nog, dus kon ik hem vragen wat hij nog wist van deze klok. Hij heeft mij toen het volgende verhaal toegestuurd.

Uurwerk familie De Bondt1
Kast van fam. De Bondt
Interesse in techniek en metaalbewerking

Opa (Hendrik de Bondt (1903 – 1987) had altijd al interesse in techniek en metaalbewerking. Het had overigens niets met zijn beroep te maken, hij was algemeen secretaris van een pensioenfonds en hield zich ook bezig met de beleggingen van de gelden van dit fonds in vastgoed.

De achterzijde van de staande klok. Let op de kogellagers.: deze zie je niet bij standaard klokken.

Achterzijde zelfgemaakte klok De Bondt2
Achterzijde zelfgemaakte De Bondt1
Kogellagers klok familie De Bondt (2)
Kogellagers klok familie De Bondt (1)
Een schuurtje met daarin een draaibank

Omstreeks 1955 liet hij in de tuin achter ons huis in Den Haag een schuurtje bouwen met een draaibank en andere metaalbewerkingsmachines. En hier oefende hij zijn hobby uit. Hij maakte in die tijd voor mij een speelgoedvrachtauto met een stuurtje op het dak en bestuurbare voorwielen. Eind jaren vijftig maakte hij ook een elektrische trein. De wielen en de tandwielen voor de overbrenging en de elektromotor maakte hij allemaal zelf.

Buiten de platines De Bondt (2)

De raderen buiten de platines.

Buiten de platines De Bondt (1)

Zwager Theo Tieman is een bekende klokkenmaker

Door zijn zwager Theo Tieman (1892 -1976) , de man van opa’s oudste zuster Marie, is zijn belangstelling voor klokken ontstaan. Ik kwam als kind regelmatig met mijn vader op bezoek bij oom Theo en tante Marie in Delft, waar oom Theo een gekend klokkenmaker was. Hij mocht diverse bekende Nederlanders uit die tijd tot zijn klantenkring rekenen. Hij kwam zelfs op paleis Soestdijk om klokken van Prins Bernhard te onderhouden of te repareren. En zijn huis in Delft hing vol mooie en bijzondere klokken, waar ik als kind helemaal van onder de indruk was. Ze hingen daar in de gang, de woonkamer en de werkkamer. Je kwam er ogen tekort.

Ik heb een idee: ik ga zelf een staande klok maken

Daar is het idee bij opa ontstaan om zelf een grote staande klok te gaan maken. En oom Theo kon hem natuurlijk helpen met het ontwerp.

In 1963 is hij eraan begonnen en in 1968 was hij klaar in de staat zoals hij nu is. Alle onderdelen en tandwielen, wijzerplaat en versieringen heeft hij zelf gemaakt. Alleen de kast is door een timmerman gemaakt.

Uurwerk De Bondt2
Uurwerk De Bondt1
Het slag- en speelwerk ontbreekt helaas

In 1968 ging opa met pensioen en is hij verhuisd naar Bilthoven. Het was de bedoeling dat er nog slag- en speelwerk in de klok kwam, maar dat is er nooit meer van gekomen. De klok heeft opa dus gebouwd toen hij nog werkte, dus alleen in de weekends en de schaarse vrije uurtjes die hij had.

Henk Tieman heeft de wijzerplaat beschilderd

De wijzerplaat is beschilderd door een zoon van oom Theo, Henk Tieman (1921 – 2001). Henk (mijn neef dus) werkte destijds bij “De Koninklijke Porceleyne Fles” in Delft waar het Delfts Blauw aardewerk werd gemaakt. Henk schilderde daar molentjes en Hollandse landschappen op de Delfts Blauwe borden en vaasjes.

Wijzerplaat De Bondt1
Wijzerplaat De Bondt2
Wijzerplaat De Bondt3
Wijzerplaat De Bondt4
Wijzerplaat De Bondt5
Wijzerplaat De Bondt6

Henk Tieman is een bekende naam in de kunstwereld

Na dit verhaal van mijn vader ben ik op internet nog op zoek gegaan naar meer informatie over Theo Tieman. Van hem kon ik niets vinden, maar wel van zijn zoon Henk Tieman die de klok heeft beschilderd. Hij blijkt een bekende te zijn binnen de kunstwereld en er zijn nog tal van zijn kunstwerken te bewonderen in Nederland.

Meer informatie over Henk Tieman

Meer informatie van Henk Tieman is de vinden op Wikipedia en op zijn eigen website die beheerd wordt door zoon en kleinzoon.

Een klok met een hele familiegeschiedenis

Zo is de klok – naast het kunstwerk van mijn opa – ook nog een mini kunstwerk van Henk Tieman, de neef van mijn vader.

De reparatie van de staande klok

Lars: “Bij het uitvoeren van een antieke klok-reparatie probeer ik me altijd te verplaatsen in de maker van het uurwerk. Ik wil de reparaties zoveel mogelijk in zijn geest verrichten.”

Raderen De Bondt (1)

“Bij machinaal vervaardigde uurwerken is dit natuurlijk niet aan de orde.
Maar bij een zelfgemaakte klok zoals deze van de heer De Bondt is het juist een uitdaging, omdat deze meneer geen klokkenmaker was.”

Lars met dremel
Klokken repareren en schoonmaken en herstellen
Uurwerk olie geven1
Klokkenmaker Lars Dekker te Alkmaar is al vele jaren een vertrouwd adres voor een vakbekwame reparatie van uw antieke of moderne klok. Ook klanten uit de omringende steden en dorpen, zoals Waarland, Schagen, Sint Maarten, Dirkshorn, Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Schagerbrug, Sint Maartensbrug, Burgerbrug, Petten, ‘T Zand, Oudesluis, Callantsoog, Winkel, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp, ‘t Veld, Anna Paulowna, Breezand, Wieringerwaard, Kolhorn, Barsingerhorn, Wieringerwerf, Kreileroord, Slootdorp, Middenmeer, Hippolytushoef, Den Oever, Westerland, Oosterland, Zijdewind, Den Helder en Julianadorp weten dit adres voor uurwerkreparatie te vinden.
Uuwerk De Bondt op de bok

Ik vond de reparatie van deze staande klok een bijzondere opdracht. Het gebeurt niet vaak dat mensen een klok zelf maken. Het vraagt van mij ook een creatieve denkwijze, want ik moet minder als ‘klokkenmaker’ maar meer als ‘techneut’ denken bij een reparatie als deze. Het gebruik van de kogellagers is een goed voorbeeld, die kom je eigenlijk nooit tegen in een uurwerk.

Ik hoop dat de familie De Bondt nog jaren kan genieten van dit prachtige familie-erfstuk met zijn bijzondere verhaal en ik bedank ze nogmaals voor hun bijdrage aan dit blog.

Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven