Erg vuil rad van een klok - klokkenmaker Lars Dekker

Wanneer is een onderhoudsbeurt nodig voor mijn klok?

Is het geregeld geven van een onderhoudsbeurt voor uw klok nodig?

Leuk dat u mijn website heeft gevonden en dit blog leest. Ik ga vandaag in op het onderwerp: een onderhoudsbeurt voor uw klok. Over dit onderwerp worden veel vragen gesteld, dus het wordt tijd voor antwoorden.

Inhoudsopgave

Vuil uurwerk - klokkenmaker Lars Dekker
Vuil zorgt voor slijtage van het uurwerk

Uw klok weer lekker fit

Vaak wordt pas aan een bezoek aan de klokkenmaker gedacht als het uurwerk niet meer werkt. Dit is jammer, want er is dan misschien al veel – voor de klant vaak onzichtbare – schade ontstaan.
Een uurwerk heeft echt regelmatig onderhoud nodig en ik zal u uitleggen waarom. Een klok tikt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en dat jaren achtereen. Ik denk dat uw auto minder ‘uren’ per jaar maakt. Toch krijgt uw dierbare vervoermiddel ieder jaar een APK met onderhoudsbeurt, voor uw veiligheid natuurlijk, maar ook om de auto in goede conditie te houden. Voor uw klok geldt eigenlijk hetzelfde, deze mag ook lekker fit blijven. Voor de meeste moderne uurwerken is een goede onderhoudsbeurt daarom gemiddeld iedere 7 jaar aan te raden.

Vuil is de boosdoener

Vuil is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk. Vuil kan uit meerdere bestanddelen bestaan, u kunt denken aan stof, roest, slijtdeeltjes of opgedroogde olie.
Opgedroogde olie wordt samen met vuil een soort slijpmiddel. Het uurwerk functioneert nog steeds, omdat de veren en/of gewichten zo sterk en zwaar zijn. Wel merkt u dat het uurwerk slechter gaat lopen of zelfs stil gaat staan. Dit komt onder andere omdat de raderen niet meer goed in elkaar grijpen. De kracht wordt niet meer goed overgebracht. Het is dan echt tijd voor een onderhoudsbeurt en dit is het moment dat u gaat zich oriënteren voor een bezoek aan een klokkenmaker.

Erg vuil rad van een klok - klokkenmaker Lars Dekker
Een erg vuil rad - voor de eigenaar van de klok helaas onzichtbaar.
Klok reparatie - olie en vuiligheid in lager
De lagers zijn vuil door olie en slijtdeeltjes. De tappen zullen gaan slijten.
Klokkenmaker regio Bergen-Egmond-Heiloo-Limmen-Akersloot
Stof, roest en opgedroogde olie zijn grote boosdoenders.

Klein behuist

Even een grapje tussendoor: geregeld zie ik dat een spin de klokkast als woning heeft gekozen. Als de hamer tegen de bel slaat en de spin net op dat moment een wandelingetje maakt loopt het vaak niet goed af met de achtpoter.

spin

Van observeren kun je leren tijdens een klokreparatie

Een klokreparatie is een arbeidsintensief karwei. Als ik een klok een onderhoudsbeurt geef kost dit veel tijd. Een uurwerk dat nog in elkaar zit, kun je nooit goed schoonmaken.
Hoe ga ik te werk? Eerst observeer ik de klok goed: zijn er bijzonderheden? Ook al heb ik vaak hetzelfde type klok op mijn werktafel, ieder uurwerk is net weer even anders. Het is belangrijk dat ik daar al goed naar kijk, want juist de details zijn belangrijk als ik het uurwerk weer in elkaar ga zetten. Een voordeel van deze tijd is het feit dat mijn mobiele telefoon altijd dichtbij is voor het maken van foto’s. Ook deze klokkenmaker kan niet alles onthouden, dus ik maak graag gebruik van moderne technieken.

Ik haal het uurwerk uit de kast en het wordt geheel gedemonteerd. Daarna reinig ik het ultrasonisch voor de eerste keer. Sommige uurwerken zijn erg vuil en is een eerste reiniging zeer noodzakelijk. Aanwezige slijtage wordt nu zichtbaar. Ik kijk de tandwielen na op slijtage en/of kromme tanden. Ik ga tappen polijsten met een Rollimat ™ en gebruik een verbusapparaat om versleten lagers te vervangen. Ieder onderdeel van uw klok wordt secuur onderzocht. Waar nodig vervang ik defecte onderdelen en soms is het nodig dat ik nieuwe onderdelen maak.
Als ik helemaal tevreden ben gaan de onderdelen nogmaals in de ultrasonische reiniger, waarna ik het uurwerk in elkaar kan gaan zetten. Ik geef de juiste olie en vet op de draaipunten en slepende delen, waarna ik alles check op de juiste werking.

Glimmen en glanzen van messing klokonderdelen

De kast krijgt desgewenst de nodige aandacht en als mijn klant van glimmende ornamenten houdt gaan de messing onderdelen in de polijsttrommel. Ze gaan hier mooi van glimmen, want ik poets liever niet in verband met slijtage van het materiaal. Het hout van de kast wordt ook behandeld met een speciaal middel, zodat het hout wordt gevoed en een mooie glans krijgt.
Als laatste wordt het uurwerk weer in de kast gezet. Na een uitgebreide controle (alle onderdelen moeten namelijk op elkaar inwerken, want na de reparatie zijn er instellingen veranderd) kan de klok weer terug naar de eigenaar voor vele jaren trouwe dienst.
Afhankelijk van het soort klok ben ik diverse uren tot enkele dagen bezig met één klok. Had u dat verwacht?

Kostenplaatje

Natuurlijk zit er een kostenplaatje aan de onderhoudsbeurt voor uw klok. Nu u het bovenstaande heeft gelezen begrijpt u misschien wel beter waarom een goede klokkenmaker geen vakkundige reparatie kan verrichten voor € 100,- . Echter, als u ervan uitgaat dat uw klok na degelijk onderhoud weer jarenlang probleemloos zijn werk doet, vallen de kosten erg mee. Wacht u tot er problemen zijn, dan heb ik veel meer werk aan het uurwerk, omdat er veel schade hersteld moet worden. Zeker bij antieke klokken is het lastig om aan vervangende onderdelen te komen.
Het is eigenlijk hetzelfde als het onderhoud van uw huis. Als u geregeld uw huis laat schilderen is de klus redelijk snel geklaard. Als de verf is afgebladderd, er lekkage is of er houten delen zijn vermolmd, zal de schilder veel meer werk hebben om alles te herstellen.

Wat kost reparatie aan mijn klok?

Wat kost een onderhoudsbeurt eigenlijk vraagt u zich waarschijnlijk af. Het is lastig hier een passend antwoord op te geven. Het is namelijk niet mogelijk om een prijs te geven als ik de klok niet heb gezien. Er komt veel bij kijken: iedere klok is anders, de wensen van iedere klant zijn anders. In mijn werkplaats overleg ik graag met u wat er aan uw uurwerk moet gebeuren. Het maken van een offerte is natuurlijk geheel vrijblijvend.

In mijn werkplaats kijk ik uw uurwerk onderdeel voor onderdeel na. Dankzij mijn vakopleiding en jarenlange ervaring verricht ik deskundig onderhoud. Zo weet u dat uw uurwerk in vertrouwde handen is. U kunt weer jarenlang genieten van het vertrouwde geluid aan de wand of op de schouw. Kom dus op tijd langs met uw klok. Ik sta altijd graag voor u klaar.

Heeft u problemen met uw klok en wilt u hierop een antwoord? Kijk dan eens op mijn klokkenmaker tips pagina.

Wilt u meer informatie over een klok reparatie/onderhoudsbeurt, klik dan hier.

Hieronder ziet u een overzicht van meer interessante blogs:
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Scroll naar boven